ذبح اسلامي

phalagh

مدیر بازنشسته
انواع روشها برای کشتار دام وجود دارد که استفاده از تفنگ، گاز دی اکسید کربن،جریان الکتریسیته و کشتار به روش ذبح اسلامی (حلال) از روشهای عمده و مورد استفاده در جوامع مختلف هستند. دستورات عمده جهت ذبح حلال و مقایسه آن ها با دلایل علمی به نظر می رسد پس از ذبح مقدار زیادی از خون پمپ شده توسط قلب سریعا از محل برش خارج می شود و افت سریع فشار خون ایجاد می شود. در نتیجه مغز از مهمترین منبع اکسیژن و گلوکز خود محروم می شود در نهایت آنوکسی ایجاد می شود. فشار مایع مغزی، نخاعی به دلیل قطع شدن سیاهرگ های وداج پائین می آید که حتی سریعتر از کاهش فشار خون است و این امر منجر به شوک عمیق و بیهوشی می شود. به دلیل محرومیت مغز از خون در اثر خونریزی شدید، ضربان قلب حیوان شدیدا افزایش می یابد تا جریان خون به مغز و دیگر قسمت های بدن افزایش یابد. انقباضات شدید عضلانی و تشنج آغاز می شود که عکس العمل های فیزیولوژیک اتوماتیک هستند تا خون به قسمت های بالائی به خصوص مغز فرستاده شود. این انقباضات شدید عضلانی و تشنج دردناک نیستند. در نهایت مقدار زیادی از خون به دلیل انقباضات عضلانی و فشار ناشی از آن خارج می شود. که این نکته منجر به خونگیریدام و کیفیت بیشتر گوشت می شود. برش سریع و ناگهانی هیچ دردی را ایجاد نمی کند. زیرا ساختارهای زیر پوست به غیر از پایانه های اعصاب حسی فاقد حساسیت به درد هستند.

خداوند در قرآن می فرماید:
گوشت مردار، و خون، و گوشت خوك، و حيواناتى كه به غير نام خدا ذبح شوند، و حيوانات خفه‏شده، و به زجر كشته شده، و آنها كه بر اثر پرت‏شدن از بلندى بميرند، و آنها كه به ضرب شاخ حيوان ديگرى مرده باشند، و باقيمانده صيد حيوان درنده –حرام هستند - اما آنها كه در حال گرسنگى، دستشان به غذاى ديگرى نرسد، و متمايل به گناه نباشند، (مانعى ندارد كه از گوشتهاى ممنوع بخورند;) خداوند، آمرزنده و مهربان است (مائده، آیه 3).
 

phalagh

مدیر بازنشسته
اهداف عمده درتعیین بهترین روش کشتار دام

اهداف عمده درتعیین بهترین روش کشتار دام

برای رسیدن به بهترین کیفیت گوشت و همچنین دستیابی به بیشترین رفاه در دام در زمان ذبح و همچنین اعمال کمترین استرس موارد ذیل اهمیت بسیاری دارند. 1- با اصول علمی در کلیه مراحل کشتار مطابقت داشته باشد.
2- عملی انسانی، به دور از بی رحمی و بدون درد و رنج برای دام باشد.
3- استرس در حیوان ایجاد نشود.
4- بر کیفیت گوشت لاشه اثرات منفی نداشته باشد.
5- خروج کامل خون از لاشه صورت گیرد.
6- زنده بودن حیوان قبل از کشتار احراز گردد.
7- روشی مطمئن برای مرگ دام باشد (برگشت پذیر نباشد).
8- روشی عملی و ساده باشد و در هر مکانی قابلیت اجرا داشته باشد (2،3).
با روشن شدن عوامل مهم درتعیین بهترین روش برای کشتار دام، مروری خواهیم داشت بر انواع روشهایی که برای کشتار حیواناتی که گوشت آنها به مصرف انسان می رسد داشته باشیم.
 

phalagh

مدیر بازنشسته
انواع روشهای کشتار دام

انواع روشهای کشتار دام

1- استفاده از تفنگ: برای گاو، گوساله و بز معمول است. گلوله می تواند جمجمه را سوراخ کند و مغز را از بین ببرد
تمام این مراحل قبل از برش اصلی کشتار صورت می گیرد. مضرات این روش عبارتند از:
1- 1-عدم مرگ به دنبال شلیک اول و اقدام به شلیک مجدد که منجر به درد و رنج حیوان می شود.
2- 1 -فلجی دام در حالیکه هنوز هوشیار است.
3- 1-شکستگی در استخوان جمجمه و آسیب به مغز ایجاد می گردد.
4- 1-عوامل آلودهکننده به مغز وارد می شوند.
5- 1-خون از عروق بهعضلات تراوش می کند، در برخی نقاط لخته های خون تشکیل می شود.
6- 1- خونریزی در مغزایجاد می شود.
7- 1- کوفتگی وجراحات شدید در بدن دام بر اثر افتادن ناگهانی ناشی از شلیک ایجاد می شود.
8- 1-گاهی به دلیل خروج گلوله از مغز و ورود آن به عضلات کاهش در کیفیت گوشت ایجاد می گردد (4).
2- استفاده از گاز دی اکسید کربن: با انتقال دام به اطاق حاوی دی اکسید کربن با نسبت 7/65 % انجام می شود. نوعی خفگی شیمیائی است. دی اکسید کربن برای اندامهای داخلی گازی مضر است. مضرات این روش عبارتند از:
1- 2- استرس، هیجان و تشنج شدید در دام ایجاد می شود.
2- 2-استفاده از این روش نسبت به استفاده از شلیک یا جریان برق، در دام تشنج بیشتری ایجاد می کند.
3- 2- خفگی و مرگ دام قبل از اینکه برش صورت گیرد اتفاق می افتد. اثر سمی گاز بر خون و فیزیولوژی بدن دام قابل توجه است.
4- 2- روشی بیرحمانه است، حیوان درد را حس می کند.
3-استفاده از جریان الکتریسیته: به سه صورت انجام می شود. الف: استفاده از جریان الکتریسیته با ولتاژ کم، الکترودها به قسمتی از سر وصل می شوند، ولتاژ کمتر از 75 ولت به مدت 7 ثانیه اعمال می شود. مضرات این روش عبارتند از:
1- 3- الف: روشی بیرحمانه است. چون شوک الکتریکی مستقیم وارد می شود و بیهوشی وجود ندارد.
2- 3- الف: درد ایجاد می شود، چون منجر به فلجی می شود و دام هوشیار است.
3- 3-الف: ممکن است مجبور به تکرار این عمل شوند، برگشت دام معمولا ظرف 30 تا 40 ثانیه رخ می دهد.
4- 3-الف: موجب نشتخون در گوشت می شود که بر کیفیت و مزه گوشت اثر نامطبوع دارد و آن را به فساد و گندیدگی مستعد می کند.
5- 3-الف: در اثر شوک، ممکن است شکستگی در ستون مهره ها، لگن و کمربند شانه ای ایجاد شود (6).
ب: استفاده از جریان الکتریسیته با ولتاژ زیاد، الکترودها به قسمتی از سر وصل می شوند، ولتاژ 300 تا 400 ولت اعمال می شود. مضرات این روش عبارتند از:
1- 3-ب: روشی بیرحمانه است. چون شوک الکتریکی بسیار زیادی به طور مستقیم وارد می شود.
2- 3-ب: فیبریلاسیون بطنی، اختلال در عملکرد قلب، ایست قلبی و مرگ رخ می دهد.
3- 3-ب: در اثر شوک، ممکن است شکستگی در استخوان ها ایجاد شود.
4- 3-ب: خون زیادی درلاشه باقی میماند که آن را به فساد و گندیدگی مستعد می کند.
5- 3-ب: فشار خون را تا 2/31 درجه افزایش می دهد که موجب درد و بی قراری شدید می شود (7).
پ: استفاده از حوضچه های آب دارای الکتریسیته برای طیور، در این روش پرنده به طور وارونه آویزان می شود و سر در تماس با آب قرار می گیرد و شوک الکتریکی از مغز عبور می کند. مضرات این روش عبارتند از:
1- 3-پ: روشی بیرحمانه است. چون پرنده در وضعیت بسیار ناراحتی قرار دارد.
2- 3-پ: فرو رفتن سر به زیر آب منجر به خفگی و مرگ پرنده می شود.
3- 3-پ: برخی پرندگان بیهوش نمی شوند و برخی دیگر تلف می شوند
4-کشتار با روش ذبح اسلامی
حیوان باید از نظر شرعی برای خوردن مجاز باشد، زنده و سالم باشد
 

phalagh

مدیر بازنشسته
شرايط ذبح شرعي

شرايط ذبح شرعي

بريدن چهار رگ بزرگ گردن (مري- دورگ گلو-حلقوم) از پائين برآمدگي، زير گلو به طور كامل پنج شرط دارد.
1- كسي كه ذبح مي كند بايد مسلمان باشد خواه مرد خواه زن وبچه مميز مسلمان نيز مي تواند ذبح كند. عقل وشعور سالم داشته باشد. 2- سر حيوان را با چيزي ببرند كه از آهن تيز باشد. از نظر تیزی چاقو شبیه به تیغ جراحی باشد. برش سریعو عمیق باشد تا به فوریت عروق خونی گردن ( دو شریان کاروتید که خون را به مغز می برند و دو سیاهرگ وداج که خون را از مغز به قلب باز می گردانند) را قطع کنند. نخاعنباید قطع شود.
3- مقاديم بدن (جلويبدن حيوان) و مذبح (محل ذبح) رو به قبله باشد.
4- هنگام ذبح نام خدا را ببرد و گفتن ذكر بسم الله كافي است.
5- پس از بريدن سر، آن حيوان حركتي كند هر چند چشم يا دم خود را حركت دهد يا پايش را به زمين بزند.
 

phalagh

مدیر بازنشسته
اجزاي حرام از حيوان حلال گوشت

اجزاي حرام از حيوان حلال گوشت

مستحب است موقع سر بريدن گوسفند ،دو دست و يك پاي آن را ببنديد و پاي ديگرش را باز بگذاريد. كسيكه حيوان را مي كشد رو به قبله باشد و نيز پيش از كشتن حيوان آب جلوي آن بگذارد و كاري كنند كه حيوان كمتر اذيت شود مثلا كارد را خوب تيز كنند و با عجله سر حيوانرا ببرد. احتياط آن است كه پيش از بيرون آمدن روح پوست حيوان را نكنند و مغز حرام را كه در تيره پشت است نبرند و حرام است كه پيش از بيرون آمدن روح سر حيوان را ازبدنش جدا كنند ولي با اين عمل حيوان حرام نمي شود
 
بالا