شناسايي :
سیر با نام علمی (Alliumsativum) گیاهی است از راسته مارچوبهایها (Asparagales) از تیره پیازها (Alliaceae) و سرده سیرها (Allium).
تاریخچه
به دستور خئوپس، یکی از پادشاهان سلسله چهارم مصر باستان، یک پر سیر را روی بلندترین هرم جیزه حکاکی کردند. از این امر چنین برمی آید که مصریان به سیر جنبه الوهیت میدادند. سنگ نوشتهای که بر یکی از سنگهای اهرام مصر درباره خواص طبی و درمانی سیر باقی مانده آشکار میکند که هر روز صبح به کارگرانی که در بنای هرم کار میکردند یک پر سیر میخوراندند تا آنها در مقابل بیماری مصون مانده و به آنها برای ساختن چنین بنای عظیم و بلندی، دل و جرأت بخشد. یونانیها، بر خلاف مصریان هر که را که بوی سیر میداد از معابد بیرون میانداختند. با این وجود عجیب این است که پهلوانان یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف میکردند. یهودیان و یونانیان و رومیان سیر را مثل نوشدارو میدانستند و مورد مصرف قرار میدادند و جالب توجهاست بدانیم که نزد مردم چین که مقدار زیادی سیر مصرف میکنند موارد سرطانی بسیار کم دیده شدهاست.(4)
1*اهمیت غذایی و دارویی:
از سیر برای خوش طعم کردن غذا استفاده می شود. پودر سیر به عنوان نوعی ادویه در تهیه غذا استفاده می شود. در 100 گرم سیر ترکیبات زیر وجود دارد.(1)
آب 62% ، کربوهیدرات 29% ، پروتئین 6.3% ، چربی 0.1% ، املاح معدنی 1% ، ترکیبات فیبری 0.8% و ویتامین های مختلف گروه B و C.(1)
املاح معدنی سیر عبارتند از پتاسیم ، فسفر ، منگنز ، کلسیم ، سدیم و آهن.از سیر برای درمان بیماری های ریوی ، سل ، سرفه ، نفخ معده و بیماری های دیگری از جمله درد معده ، اختلالات گوارشی و یا سوء هاضمه و درمان بیماری های پوستی کاربرد دارد. از آب سیر برای درمان گوش درد به عنوان قطره ی گوش استفاده می شود.
2*عوارض جانبی
زیاده روی در مصرف سیر باعث سرگیجه ، کاهش فشار خون ، آلرژی(حساسیت) ، و در موارد نادر منجر به خونریزی میشود.
روزانه مصرف نصف یا یک حبه سیر خام توصیه میشود.
مصرف پماد غلیظ سیر ممکن است موجب تحریکات جلدی و حتی سوختگیهای خفیف شود. (4)
3*تولید ارگانیک
سیر در بیشتر مناطق ایالات متحده به خوبی برای تولید مناسب است. عملکرد و کیفیت سیر تولید شده بستگی به آب وهوا ، ناحیه ، ارتفاع منطقه ، واریته سیر و PH خاک دارد. واژه ی انعطاف بیولوژیکی بیان کننده ی توانایی سیر در خو گرفتن به فاکتورهای فوق است. بدین معنی که یک واریته می تواند ظاهر و مزه ای متفاوت ( بسته به جغرافیای آن منطقه ، ارتفاع محل و ... ) داشته باشد. تا حالا کسی نخوانده و نشنیده که چه مکان هایی برای تولید سیر بهتر است. اما بهتر است که با سیرکاران مناطق مربوطه مشورت شود و با آزمایش های مختلف تجربه بدست آورد که چه واریته ای و با چه ترکیبی از عوامل کاشت برای تولید سیر در منطقه مورد نظر مناسب است. مسلما رسیدگی ها و عملیات در تولید سیر برای هر دو گروه سیرکاران سنتی و ارگانیک در یک محل معین یکسان خواهد شد. به عنوان مثال انتخاب محل ، تکنیک های کاشت و نیز روش کاشت برای هر دو گروه یکسان است. تاکید این مطلب عمدتا روی مدیریت تولید ارگانیک برای مبارزه با آفات ، بیماری ها ، علف های هرز و نیز حاصلخیزی خاک و منابع بذری ویژه در تولید ارگانیک است.(2)
4*واریته ها:
تعداد زیادی نژاد برای سیر معرفی شده است و تعدادی کمی از آن ها به عنوان رقم محسوب می شوند. نژاد های رایج سیر در Ontario وجود داشته و رشد می کنند که از آسیا ، اروپا ، شمال افریقا و امریکای جنوبی و شمالی نشأت گرفته اند.(3)
گیاهان سیر زراعی بذر سالم تولید نمی کنند. بنابراین هیچ نوع رد و بدل صفات ژنتیکی بین نژاد های مختلف سیر رخ نمی دهد تمام سیرها به وسیله تکثیر رویشی از سیرچه ها یا سوخیزه ها تکثیر می شوند. هر سیرچه یا سوخیزه از تولید مثل غیر جنسی گیاه مادری بوجود آمده است.
دو نوع سیر شامل طوقه نرم و طوقه سخت وجود دارد. ساقه های گل دهنده ی سیر طوقه سخت در اواخر بهار افراشته می شوند و ساقه های گل دهنده ی قوی و دراز تولید می کنند که از میان وسط سوخ خارج شده است.(3)
نژاد طوقه نرم فاقد میله (scape) بوده و به طور کلی دارای سیرچه های بیشتری بوده که سیر چه ها به نسبت کل سوخ (در مقایسه با طوقه سخت) کوچکتر اند. انواع طوقه نرم برای کارهای مکانیزه و استفاده از ماشین آلات مناسب تر اند. پوشش های خارجی سوخ ها را می توان با ابزار های مکانیکی به راحتی جدا نمود. سیرها در رنگ متفاوت اند از سرخ تا سفید رنگ.(3)
5*حاصل خیزی و تهیه بستر کاشت
قبل از کاشت خاک را به خوبی شخم زده تا بستری نرم برای رشد سوخ فراهم شود. سیر در خاک های دارای زه کش مناسب و دارای مواد آلی به خوبی رشد می کند. بافت شنی لومی یا لومی بهترین بافت خاک برای رشد سیر است اگر چه با افزودن مواد آلی ، خاک های رسی نیز سیر های قابل قبولی تولید می کنند. برای بهبود شرایط فیزیکی خاک استفاده از کود سبز و شخم زدن زمین چند هفته قبل از کاشت توصیه می شود. کود های کاملا پوسیده به اندازه ی 4.8 کیلوگرم در هر متر مربع به کار برده شود. این میزان مواد آلی مخصوصا باری خاک هایی که از مواد آلی فقیر هستند ایده ال است. در شرایط خشکی یا آب بیش از اندازه عملکرد سیر را کاهش می دهد. به ترین PH خاک برای رشد سیر بین 7-6 است. در خاک هایی که PH کمتر از 5.8 است به کار بردن آهک توصیه می شود.(4)
سیر با مقدار متوسط به بالای کود به خوبی رشد می کند. عموما 146 گرم از کود کامل با نسبت 10-10-10 در هر متر مربع به کار برده شود.
5-1*نیتروژن
سیر به مقدار متوسط به بالا به نیتروژن نیاز دارد. حدود 25% تا 33% ازت مصرفی باید اول پاییز و قبل از کاشت با نسبت 5-10-15 یا 10-10-10 از یک منبع آلی نظیر خون به کار برده شود. بقیه نیتروژن باید به صورت سطحی روی خاک در بهار و بعد از این که شاخه ها به طول 10-15 سانتی متر رسیدند اضافه شود. از به کار بردن نیتروژن بعد از اولین هفته در آوریل خود داری شود چرا که موجب تاخیر در سوخ دهی می شود. نهاده ای که به خاک اضافه می شود باید ارزش غذایی آن بررسی شود مثلا کمپوست.(4)
علائم کمبود نیتروژن شامل زرد رنگ شدن برگ های مسن و نوک سایر برگ ها، زرد رنگی عمومی گیاه ، ضعف گیاه که در نهایت کاهش تولید محصول را به دنبال دارد.(4)
5-2*فسفر و پتاسیم
برای فهمیدن نیاز زمین به فسفر و پتاسیم توصیه می شود از زمین آزمایش گرفته شود. تمام فسفر و پتاسیم باید قبل از کاشت به خاک اضافه شود.(4)
علائم کمبود فسفر سبز مایل به ارغوانی شدن برگ ها و کاهش رشد و علائم کمبود پتاسیم سوختگی حاشیه برگ های مسن است.(4)
5-3*کلسیم و منیزیم
ممکن است این عناصر در خاک های اسیدی به مقدار کم وجود داشته باشند. کمبود این عناصر معمولا با استفاده از سنگ آهک و دولومیت بر طرف می شود.(4)
5-*4گوگرد
گوگرد یک عنصر مهم به شمار می رود که اعتقاد بر این است که در خواص دارویی سیر موثر باشد. افزودن گوگرد موجب افزایش عملکرد نمی شود ولی تاثیر روشن و فعال بر روی خوش طعمی و خوش بویی و به طور کلی خواص دارویی سیر دارد.(4)
*6عناصر میکرو
افزودن کمپوست یا هر نوع دیگر کود آلی تضمین کننده ی وجود عناصر میکرو است.(4)
*7زمان کاشت
در تمام مناطق ایالات متحده توصیه می شود سیر در پاییز یا اوایل زمستان کاشته شود. سیر به یک دوره سرمایی نیاز دارد تا سوخ مادری به سیرچه ها تقسیم شود. انواع افراشته سیر برای تقسیم سلولی نیازمند یک دوره ی سرمایی هستند. برای کشت بهاره ی سیر ( معمولا توصیه نمی شود ) سوخ ها باید برای مدت 40 روز در معرض دمای 4.4 درجه سانتی گراد قرار بگیرند. با کاشتن سیر در پاییز و قبل از یخ بستن زمین ریشه به اندازه ی کافی رشد می کند. ولی در بهار گیاه تمام انرژی خود را صرف جوانه زنی و رشد و در آخر صرف گسترش سوخ می کند. اگر سیر در پاییز بیش از حد دیر کاشته شود در آخر باعث کاهش اندازه ی سوخ در زمستان می شود. سیری که در پاییز کشت شده است به محض گرم شدن هوا در بهار به سرعت رشد می کند. رشد سوخ در شیر همانند بسیاری از گیاهان Allium است به طوری که تابع طول و جمع درجه حرارت روز می باشد. این مسئله ( کشت قبل از یخ بستن زمین ) باعث می شود که بیشتر زمان برای رشد و توسعه مناسب ریشه فراهم شود حال آن که برای رشد برگ ها زمان ناکافی است. مناطقی که زمستان سریعتر آغاز می شود به کشاورزان توصیه می شود سیر را 2-3 هفته بعد از اولین نقطه ی انجماد آب (0˚C) کشت کنند. درمناطقی با زمستان ملایم سیر را می توان در اواسط دسامبر کشت کرد. در برخی از مناطق کالیفرنیا سیر را می توان در ماه های فوریه یا مارس کشت کرد. توصیه می شود که برای بدست آوردن بهترین زمان مناسب کاشت سیر مطابق با منطقه خود با سیر کاران محلی مشورت شود.(2)
*8چگونگی کاشت
سیر از طریق تکثیر رویشی از سیرچه ها تولید مثل می کند و هر سیر چه در نهایت یک سوخ تولید می کند. اندازه ی سیرچه و سوخ وقتی که جهت کاشت انتخاب می شوند بسیار مهم است. سیرچه هایی که قرار است برای کاشت انتخاب شوند باید به دو دسته از نظر اندازه و کیفیت تقسیم شوند. سوخ ها باید سخت و بدون نوک نرم یا هر نوع کاستی باشند. سیرچه ها باید کرمی سفید و بدون رنگ رفتگی باشند. هر سیرچه ای که بیمار به نظر می رسد باید دور انداخته شود و نیز اینکه نرم ، کوچک ، صدمه دیده و یا رنگ رفته باشد. این مسأله زمان بر بوده ولی بسیار اهمیت دارد.(2)
هر سوخ باید به سیرچه های جداجدا تقسیم شود. سیرچه باید طوری کاشته شود که انتهای ریشه به سمت پایین باشد. مناطقی با زمستان معتدل سیرچه ها به عمق 2.5 سانتی متری کاشته می شوند حال آن که در مناطق با زمستان سرد و طاقت فرسا سیر را باید در عمق 5-10 سانتی متری کشت کرد. عموما بهتر است بزرگ ترین سیرچه ها از بهترین سوخ ها کاشته شود و در نهایت سیرچه های قوی تر سوخ های بزرگ تری تولید می کنند. لازم به ذکر است که کاشتن بزرگ ترین سیرچه ها لزوما به معنی بهترین جنس سیر از نظر مزه و سفتی نیست.(2)
/C854.htm
سیر با نام علمی (Alliumsativum) گیاهی است از راسته مارچوبهایها (Asparagales) از تیره پیازها (Alliaceae) و سرده سیرها (Allium).
تاریخچه
به دستور خئوپس، یکی از پادشاهان سلسله چهارم مصر باستان، یک پر سیر را روی بلندترین هرم جیزه حکاکی کردند. از این امر چنین برمی آید که مصریان به سیر جنبه الوهیت میدادند. سنگ نوشتهای که بر یکی از سنگهای اهرام مصر درباره خواص طبی و درمانی سیر باقی مانده آشکار میکند که هر روز صبح به کارگرانی که در بنای هرم کار میکردند یک پر سیر میخوراندند تا آنها در مقابل بیماری مصون مانده و به آنها برای ساختن چنین بنای عظیم و بلندی، دل و جرأت بخشد. یونانیها، بر خلاف مصریان هر که را که بوی سیر میداد از معابد بیرون میانداختند. با این وجود عجیب این است که پهلوانان یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف میکردند. یهودیان و یونانیان و رومیان سیر را مثل نوشدارو میدانستند و مورد مصرف قرار میدادند و جالب توجهاست بدانیم که نزد مردم چین که مقدار زیادی سیر مصرف میکنند موارد سرطانی بسیار کم دیده شدهاست.(4)
1*اهمیت غذایی و دارویی:
از سیر برای خوش طعم کردن غذا استفاده می شود. پودر سیر به عنوان نوعی ادویه در تهیه غذا استفاده می شود. در 100 گرم سیر ترکیبات زیر وجود دارد.(1)
آب 62% ، کربوهیدرات 29% ، پروتئین 6.3% ، چربی 0.1% ، املاح معدنی 1% ، ترکیبات فیبری 0.8% و ویتامین های مختلف گروه B و C.(1)
املاح معدنی سیر عبارتند از پتاسیم ، فسفر ، منگنز ، کلسیم ، سدیم و آهن.از سیر برای درمان بیماری های ریوی ، سل ، سرفه ، نفخ معده و بیماری های دیگری از جمله درد معده ، اختلالات گوارشی و یا سوء هاضمه و درمان بیماری های پوستی کاربرد دارد. از آب سیر برای درمان گوش درد به عنوان قطره ی گوش استفاده می شود.
2*عوارض جانبی
زیاده روی در مصرف سیر باعث سرگیجه ، کاهش فشار خون ، آلرژی(حساسیت) ، و در موارد نادر منجر به خونریزی میشود.
روزانه مصرف نصف یا یک حبه سیر خام توصیه میشود.
مصرف پماد غلیظ سیر ممکن است موجب تحریکات جلدی و حتی سوختگیهای خفیف شود. (4)
3*تولید ارگانیک
سیر در بیشتر مناطق ایالات متحده به خوبی برای تولید مناسب است. عملکرد و کیفیت سیر تولید شده بستگی به آب وهوا ، ناحیه ، ارتفاع منطقه ، واریته سیر و PH خاک دارد. واژه ی انعطاف بیولوژیکی بیان کننده ی توانایی سیر در خو گرفتن به فاکتورهای فوق است. بدین معنی که یک واریته می تواند ظاهر و مزه ای متفاوت ( بسته به جغرافیای آن منطقه ، ارتفاع محل و ... ) داشته باشد. تا حالا کسی نخوانده و نشنیده که چه مکان هایی برای تولید سیر بهتر است. اما بهتر است که با سیرکاران مناطق مربوطه مشورت شود و با آزمایش های مختلف تجربه بدست آورد که چه واریته ای و با چه ترکیبی از عوامل کاشت برای تولید سیر در منطقه مورد نظر مناسب است. مسلما رسیدگی ها و عملیات در تولید سیر برای هر دو گروه سیرکاران سنتی و ارگانیک در یک محل معین یکسان خواهد شد. به عنوان مثال انتخاب محل ، تکنیک های کاشت و نیز روش کاشت برای هر دو گروه یکسان است. تاکید این مطلب عمدتا روی مدیریت تولید ارگانیک برای مبارزه با آفات ، بیماری ها ، علف های هرز و نیز حاصلخیزی خاک و منابع بذری ویژه در تولید ارگانیک است.(2)
4*واریته ها:
تعداد زیادی نژاد برای سیر معرفی شده است و تعدادی کمی از آن ها به عنوان رقم محسوب می شوند. نژاد های رایج سیر در Ontario وجود داشته و رشد می کنند که از آسیا ، اروپا ، شمال افریقا و امریکای جنوبی و شمالی نشأت گرفته اند.(3)
گیاهان سیر زراعی بذر سالم تولید نمی کنند. بنابراین هیچ نوع رد و بدل صفات ژنتیکی بین نژاد های مختلف سیر رخ نمی دهد تمام سیرها به وسیله تکثیر رویشی از سیرچه ها یا سوخیزه ها تکثیر می شوند. هر سیرچه یا سوخیزه از تولید مثل غیر جنسی گیاه مادری بوجود آمده است.
دو نوع سیر شامل طوقه نرم و طوقه سخت وجود دارد. ساقه های گل دهنده ی سیر طوقه سخت در اواخر بهار افراشته می شوند و ساقه های گل دهنده ی قوی و دراز تولید می کنند که از میان وسط سوخ خارج شده است.(3)
نژاد طوقه نرم فاقد میله (scape) بوده و به طور کلی دارای سیرچه های بیشتری بوده که سیر چه ها به نسبت کل سوخ (در مقایسه با طوقه سخت) کوچکتر اند. انواع طوقه نرم برای کارهای مکانیزه و استفاده از ماشین آلات مناسب تر اند. پوشش های خارجی سوخ ها را می توان با ابزار های مکانیکی به راحتی جدا نمود. سیرها در رنگ متفاوت اند از سرخ تا سفید رنگ.(3)
5*حاصل خیزی و تهیه بستر کاشت
قبل از کاشت خاک را به خوبی شخم زده تا بستری نرم برای رشد سوخ فراهم شود. سیر در خاک های دارای زه کش مناسب و دارای مواد آلی به خوبی رشد می کند. بافت شنی لومی یا لومی بهترین بافت خاک برای رشد سیر است اگر چه با افزودن مواد آلی ، خاک های رسی نیز سیر های قابل قبولی تولید می کنند. برای بهبود شرایط فیزیکی خاک استفاده از کود سبز و شخم زدن زمین چند هفته قبل از کاشت توصیه می شود. کود های کاملا پوسیده به اندازه ی 4.8 کیلوگرم در هر متر مربع به کار برده شود. این میزان مواد آلی مخصوصا باری خاک هایی که از مواد آلی فقیر هستند ایده ال است. در شرایط خشکی یا آب بیش از اندازه عملکرد سیر را کاهش می دهد. به ترین PH خاک برای رشد سیر بین 7-6 است. در خاک هایی که PH کمتر از 5.8 است به کار بردن آهک توصیه می شود.(4)
سیر با مقدار متوسط به بالای کود به خوبی رشد می کند. عموما 146 گرم از کود کامل با نسبت 10-10-10 در هر متر مربع به کار برده شود.
5-1*نیتروژن
سیر به مقدار متوسط به بالا به نیتروژن نیاز دارد. حدود 25% تا 33% ازت مصرفی باید اول پاییز و قبل از کاشت با نسبت 5-10-15 یا 10-10-10 از یک منبع آلی نظیر خون به کار برده شود. بقیه نیتروژن باید به صورت سطحی روی خاک در بهار و بعد از این که شاخه ها به طول 10-15 سانتی متر رسیدند اضافه شود. از به کار بردن نیتروژن بعد از اولین هفته در آوریل خود داری شود چرا که موجب تاخیر در سوخ دهی می شود. نهاده ای که به خاک اضافه می شود باید ارزش غذایی آن بررسی شود مثلا کمپوست.(4)
علائم کمبود نیتروژن شامل زرد رنگ شدن برگ های مسن و نوک سایر برگ ها، زرد رنگی عمومی گیاه ، ضعف گیاه که در نهایت کاهش تولید محصول را به دنبال دارد.(4)
5-2*فسفر و پتاسیم
برای فهمیدن نیاز زمین به فسفر و پتاسیم توصیه می شود از زمین آزمایش گرفته شود. تمام فسفر و پتاسیم باید قبل از کاشت به خاک اضافه شود.(4)
علائم کمبود فسفر سبز مایل به ارغوانی شدن برگ ها و کاهش رشد و علائم کمبود پتاسیم سوختگی حاشیه برگ های مسن است.(4)
5-3*کلسیم و منیزیم
ممکن است این عناصر در خاک های اسیدی به مقدار کم وجود داشته باشند. کمبود این عناصر معمولا با استفاده از سنگ آهک و دولومیت بر طرف می شود.(4)
5-*4گوگرد
گوگرد یک عنصر مهم به شمار می رود که اعتقاد بر این است که در خواص دارویی سیر موثر باشد. افزودن گوگرد موجب افزایش عملکرد نمی شود ولی تاثیر روشن و فعال بر روی خوش طعمی و خوش بویی و به طور کلی خواص دارویی سیر دارد.(4)
*6عناصر میکرو
افزودن کمپوست یا هر نوع دیگر کود آلی تضمین کننده ی وجود عناصر میکرو است.(4)
*7زمان کاشت
در تمام مناطق ایالات متحده توصیه می شود سیر در پاییز یا اوایل زمستان کاشته شود. سیر به یک دوره سرمایی نیاز دارد تا سوخ مادری به سیرچه ها تقسیم شود. انواع افراشته سیر برای تقسیم سلولی نیازمند یک دوره ی سرمایی هستند. برای کشت بهاره ی سیر ( معمولا توصیه نمی شود ) سوخ ها باید برای مدت 40 روز در معرض دمای 4.4 درجه سانتی گراد قرار بگیرند. با کاشتن سیر در پاییز و قبل از یخ بستن زمین ریشه به اندازه ی کافی رشد می کند. ولی در بهار گیاه تمام انرژی خود را صرف جوانه زنی و رشد و در آخر صرف گسترش سوخ می کند. اگر سیر در پاییز بیش از حد دیر کاشته شود در آخر باعث کاهش اندازه ی سوخ در زمستان می شود. سیری که در پاییز کشت شده است به محض گرم شدن هوا در بهار به سرعت رشد می کند. رشد سوخ در شیر همانند بسیاری از گیاهان Allium است به طوری که تابع طول و جمع درجه حرارت روز می باشد. این مسئله ( کشت قبل از یخ بستن زمین ) باعث می شود که بیشتر زمان برای رشد و توسعه مناسب ریشه فراهم شود حال آن که برای رشد برگ ها زمان ناکافی است. مناطقی که زمستان سریعتر آغاز می شود به کشاورزان توصیه می شود سیر را 2-3 هفته بعد از اولین نقطه ی انجماد آب (0˚C) کشت کنند. درمناطقی با زمستان ملایم سیر را می توان در اواسط دسامبر کشت کرد. در برخی از مناطق کالیفرنیا سیر را می توان در ماه های فوریه یا مارس کشت کرد. توصیه می شود که برای بدست آوردن بهترین زمان مناسب کاشت سیر مطابق با منطقه خود با سیر کاران محلی مشورت شود.(2)
*8چگونگی کاشت
سیر از طریق تکثیر رویشی از سیرچه ها تولید مثل می کند و هر سیر چه در نهایت یک سوخ تولید می کند. اندازه ی سیرچه و سوخ وقتی که جهت کاشت انتخاب می شوند بسیار مهم است. سیرچه هایی که قرار است برای کاشت انتخاب شوند باید به دو دسته از نظر اندازه و کیفیت تقسیم شوند. سوخ ها باید سخت و بدون نوک نرم یا هر نوع کاستی باشند. سیرچه ها باید کرمی سفید و بدون رنگ رفتگی باشند. هر سیرچه ای که بیمار به نظر می رسد باید دور انداخته شود و نیز اینکه نرم ، کوچک ، صدمه دیده و یا رنگ رفته باشد. این مسأله زمان بر بوده ولی بسیار اهمیت دارد.(2)
هر سوخ باید به سیرچه های جداجدا تقسیم شود. سیرچه باید طوری کاشته شود که انتهای ریشه به سمت پایین باشد. مناطقی با زمستان معتدل سیرچه ها به عمق 2.5 سانتی متری کاشته می شوند حال آن که در مناطق با زمستان سرد و طاقت فرسا سیر را باید در عمق 5-10 سانتی متری کشت کرد. عموما بهتر است بزرگ ترین سیرچه ها از بهترین سوخ ها کاشته شود و در نهایت سیرچه های قوی تر سوخ های بزرگ تری تولید می کنند. لازم به ذکر است که کاشتن بزرگ ترین سیرچه ها لزوما به معنی بهترین جنس سیر از نظر مزه و سفتی نیست.(2)
/C854.htm
آخرین ویرایش توسط مدیر: