زنان عرب فوتبال را تسخیر می‌کنند

saeedhashemee

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
وقتی در مسابقات قهرمانی فوتبال، زنان کشورهای بحرین، قطر، مصر، سوریه، لبنان، فلسطین، اردن و عراق به مصاف یکدیگر می‌روند، زمین بازی سرشار از شور زندگی می‌شود. حتی دولت آلمان هم اعتقاد پیدا کرده است که استفاده از چنین پروژه‌هایی به مراتب موفق‌تر از روش‌های سنتی سیاست خارجی‌ است.

مریم پیراهن اف‌سی آرسنال و لطیفه پیراهن تیم ملی آرژانتین را به تن دارد. این دختران هر دو دانش‌آموز و 15 ساله هستند، این اولین بار است که به استادیوم فوتبال آمده‌اند. آنها به همراه چندهزار زن جوان دیگر، تیم مورد علاقه‌شان یعنی تیم ملی زنان بحرین را که حالا روی زمین چمن مشغول بازی‌ست، تشویق می‌کنند. آنها می‌خوانند و می‌رقصند، با شادی هورا می‌کشند، دست می‌زنند و پرچم‌های قرمز و سفید کشورشان را تکان می‌دهند.

هیچ کدام از این دو نفر فوتبال بازی‌ نمی‌کند. در مدرسه هم ورزش بسکتبال را انتخاب کرده‌اند. آیا فوتبال یک ورزش مردانه‌ است؟ چه سوال احمقانه‌ای... سرشان را به علامت تاسف تکان می‌دهند.

در بازی افتتاحیه جام زنان، بحرین در مقابل قطر قرار می‌گیرد. زنان بحرینی حریف را 17 بر صفر شکست می‌دهند. زنان تیم ملی بحرین شش سال است که با هم در یک تیم بازی می‌کنند، اما تیم ملی قطر سه ماه پیش تشکیل شده است. با این همه، آنان دل‌سرد نمی‌شوند. یکی از بازیکنان قطری می‌گوید: «ما یاد می‌گیریم و در دوره‌ی بعدی بهتر بازی می‌کنیم».

در این دوره بازی‌ها، زنان کشورهای مصر و سوریه، لبنان و فلسطین و اردن و عراق هم حضور داشتند.

کورنلیا پیپر، وزیر مشاور وزارت امور خارجه، در زمان استراحت بین دو نیمه، اظهار خشنودی کرد و گفت: «زنان فوتبال را هم تسخیر می‌کنند». او به همراه بانوی اول بحرین، شیخه سبیکه بنت ابراهیم آل خلیفه که پشتبان این جام‌ست، در ردیف اول جایگاه مهمانان افتخاری، بازی را دنبال می‌کند. دولت آلمان تامین بخش اصلی هزینه‌های این جام را که هشت تیم ملی زنان کشورهای عربی در آن شرکت دارند به عهده دارد.

خانم پیپر می‌گوید که دستاوردهای چنین پروژه‌هایی به مراتب بیش از کار سیاسی به شکل سنتی آن ا‌ست. به همین دلیل هم، در زمینه‌ی سیاست فرهنگی خارجی، دولت نه تنها در مدارس و مدارس‌ عالی بلکه در ورزش هم سرمایه‌گذاری می‌کند. چرا که در ورزش صحبت از بازی جوان‌مردانه و تحمل در میان است.

مردی که مانع‌تراشی کند، متحجر و عقب‌افتاده‌ است

سروصدا کرکننده‌ است، شور و شادی همه جا موج می‌زند. فاطمه، یکی از مسن‌ترین تماشاگران زن، زن خانه‌دار‌ی‌ است که دو فرزند دارد. او با دخترش فریده به استادیوم آمده است. دخترش، معلم ورزش جوانی‌ است که شاگردانش را همراهی می‌کند. او به آنها فوتبال می‌آموزد.

فاطمه می‌گوید «ما زن‌ها هم می‌توانیم این کارها را بکنیم.» او که مانتو و روسری سیاهی دارد اضافه می‌کند «مردی که مانع‌تراشی کند، متحجر و عقب‌افتاده‌ است». این اولین باری نیست که به استادیوم می‌آید. او بازی‌ فوتبال مردان را هم دنبال می‌کند. خانم پیپر در ادامه می‌افزاید: «با چنین پروژه‌هایی می‌توان یک بحث اجتماعی را مطرح کرد».

ورزش و مسابقاتی از این دست، به مراتب بیش از یک سخنرانی یا یک کنفرانس آکادمیک مخاطب جلب می‌کنند. فوتبال زنان هم یک نشانه از توسعه‌ مدرن، گشایش و فرصت‌های مساوی برای زنان است. این پروژه‌ها بخشی از گفت‌وگوی فرهنگ‌ها را شامل می‌شوند. چرا که فوتبال زنان نقش زن در جهان عرب و دنیای اسلام را تقویت می‌کند.

مسابقات فوتبال زنان بدون حضور مردان برگزار می‌شود

دروازه‌بان تیم بحرین، نوف بنت خالد خلیفه، شب آرامی را در زمین بازی گذراند. 21 سال سن دارد و به تازگی در رشته‌ اقتصاد تجاری فارغ‌التحصیل شده است. او که تصمیم دارد فوتبال را به طور حرفه‌ای دنبال کند با تاسف می‌گوید که مسابقات این چنینی، بسیار کم برگزار می‌شوند.

تعداد تیم‌های ملی زنان در شبه جزیره‌ عربستان به مراتب کمتر از شمال آفریقا و یا خاور نزدیک است. ولی حتی در عربستان سعودی هم، تیم‌های دانشگاهی با هم مسابقه می‌دهند هر چند که تعدادشان انگشت‌شمار است. این مسابقات، بر خلاف مسابقات برگزارشده در کشور بحرین، بدون حضور تماشاگران مرد برگزار می‌شوند. اولین مسابقه در سال 2008 و در شهر الخبر برگزار شد.

نوف، مثل سایر هم‌تیمی‌هایش، بازی فوتبال را شش سال پیش و در مدرسه شروع کرد. این همکاری سبب شد تا امروز همگی با هم یک تیم قوی را بسازند. حالا برگزاری لیگ قهرمانی مدارس در بحرین، امری طبیعی‌ است. نوف می‌گوید، فوتبال تغییر کرده است، دیگر کاری مردانه‌ نیست.

او می‌افزاید : «توپ درست مثل توپ بازی مردان گرد است، هر نیمه 45 دقیقه طول می‌کشد و تاکتیک‌ها هم دقیقاً همان‌ها هستند.» خواهر او، هسا بنت خالد خلیفه، مربی تیم بحرین است. او از آغاز امسال، اولین زن عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال کشورهای عربی‌ است. او می‌خواهد فوتبال زنان را در سطح تمامی کشورهای عرب گسترش بدهد.

برخی از زنان موقع بازی شلوارهای بلند به تن دارند

در طی بازی‌های جام بحرین، شمار اندکی از بازیکنان تیم‌های مصر، سوریه و فلسطین، موهای سرشان را پوشانده بودند و یا شلوار بلند به تن داشتند. نوف با بی‌اعتنایی می‌گوید : «شاید بعضی‌ها با فوتبال بازی کردن زنان موافق نباشند. اما در نهایت هیچ کدام از بازیکنان کاری برخلاف قوانین اسلام انجام نمی‌دهد.»

دروازه‌بان تیم بحرین تنها در یک مورد هیچ شکی ندارد. او می‌گوید: «ما زنان بسیار مصمم هستیم، و حتی حاضریم برای ورزش‌مان قربانی بدهیم».
 

Similar threads

بالا