[ معماری معاصر ایران ] مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار




مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی

مکان: تهران، دربند
معمار: شرکت مهندسین مشاور هرم پی
معمار ارشد: دکتر محمدمهدی محمودی
همکار طراح: فرحناز بهبوئی
سال: ۱۳۸۳-۱۳۶۸
مساحت زیربنا: ۳۶٫۰۰۰ مترمربع
کاربری: اماکن آموزشی
سازه: مهندس علی اکبر معین فر
تاسیسات: مهندس علی امرالهی (در فاز دوم اجرای پروژه)
مشاور برق: مهندس مجید پرویزی
خانه عشق و ایمان

حوزه تمدن و فرهنگ بشری آن قدر گسترده است که هنوز بسیاری از زوایای آن کشف نشده باقی مانده است. رشد علم و دانش در دنیای اسلام و جوامع دیگر این نیاز را به وجود آورده تا مجموعه اطلاعاتی جمع آوری شود که دانش امروزی و تعاریف و اصطلاحات به کار رفته در آن زمینه خاص علم را در خود جای داده باشد. این نیاز، عالمان و محققان را به سمت کتاب های متعددی در آن حوزه ها کشانده است. مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی در بهمن ۱۳۶۱ برای تحقق این اهداف پایه گذاری شد. این مرکز با تلاش و مدیریت آقای سید کاظم موسوی بجنوردی تاسیس شد.

برای اجرا و عملی کردن این امر، قطعه زمینی در منطقه دربند تهران انتخاب شد. از سال ۱۳۶۸ تغییرات لازم در طرح سازه اصلی و هماهنگی برای ساخت تجهیزات برق و تاسیسات مکانیکی توسط دکتر محمدمهدی محمودی و همکاران ایشان در شرکت مهندسین مشاور هرم انجام گرفت.

به دلیل کاربرد تخصصی این مرکز، علاوه بر ملاحضات فنی و تزئینی آن، نهایت کارآمدی برای آن در نظر گرفته شد. چیدمان میز و صندلی و قفسه ها به طرز ویژه ای طراحی شده تا نیازهای خاص کاربران را برآورده سازد. برای ایجاد فضای آموزشی آرام و ساکت و بار فرهنگی، علیرغم هزینه های مالی بیشتری که به دنبال داشت، رنگ و مصالح خاصی در نظر گرفته شد.

بنای این مرکز شامل دو ساختمان تقریبا مستقل از هم است. هر یک از این ساختمان ها در سه طبقه ساخته شده و هر طبقه کاربرد خاص خود را دارد. سازه این دو ساختمان سه طبقه ای طوری طراحی شده تا ازموقعیت زمین به گونه ای استفاده شود که پشت بام یکی از ساختمان ها برای ساختمان اصلی نقش حیاط را ایفا کند. ساختمان اصلی شامل سه طبقه است که مساحت کل زیربنایش ۲۱٫۰۰۰ مترمربع می باشد. طبقه دوم شامل ۱۸ بخش (دپارتمان) علمی است که هر یک از آنها ۷ اتاق برای محققان و اساتید دارد و علاوه بر آن دارای یک فضا برای جلسات و یک کتابخانه تخصصی برای هر بخش است.
ساختمان پایینی با مساحت ۱۱٫۰۰۰ مترمربع احداث شده و شامل ادامه مخازن کتابخانه اصلیِ واقع در ساختمان اصلی است. یک مرکز تحقیقاتی با نام ابوریحان بیرونی، یک بخش چاپ و صحافی، یک سالن در قسمت ورودی و یک بخش مخصوص نگهداری اسناد همگی قسمت های تشکیل دهنده این ساختمان است. این سازه سالن های ویژه ای برای بحث و گفتگو، سخنرانی و تفکر دارد و هر یک از این سالن ها ظرفیت ۷۰ نفر را دارد و در مجاورت این سالن ها یک آمفی تئاتر با گنجایش ۴۰۰ نفر طراحی شده است.

این خانه عشق و ایمان که بسیار خوش بنیه و تمام و کامل ساخته شده این گونه خود را می نمایاند که شایستگی جای دادن این محققان و متون ارزشمند را دارد. تجارب شخصیِ مدیریت این مرکز از زمان شروع ساخت آن به دست آمده است. از طراحی ساختمان ها گرفته تا دکوراسیون داخلی و مراقبت های خاص قفسه ها و مخازن و … به همراه ملاحضات مهندسی و فنی لازم روی هم رفته بر زیبایی و شکوه آن افزوده است.

شرکت مهندسین مشاور هرم پی برای شرکت در مسابقه بین المملی جایزه معماری آقاخان (ژنو ۲۰۰۱) از طرف بنیاد فرهنگی آقاخان انتخاب شد. این مسابقه هر سه سال یک بار برگزار می شود.





























منبع:1arc.ir
 
بالا