کاخ هخامنشی بردک سیاه

کاخ هخامنشی بردک سیاه


  • مجموع رای دهندگان
    6

saeede70

عضو
يکي از بناهاي مهم تاريخي بوشهر است که به دوران هخامنشي تعلق دارد و جزو کاخهاي زمستاني اين امپراتوري بزرگ محسوب مي شده است.اين کاخ در 12 کيلومتري شمال شهر برازجان ,در ميان نخلستانهاي روستاي درودگاه در محل تلاقي دو رودخانه شاپور و دالکي قرار گرفته است.
جلگه برازجان در دوره هخامنشي اهميت فراوان دارد و علتش اين است که ايران در دوره هخامنشي صاحب نيروي دريايي شد و توانست از راه دريا به تجارت و کشور گشايي بپردازد.علت انتخاب اين جلگه نزديکي آن به خليج فارس و در پي آن تسلط بر راههاي تجاري منطقه و تحت نظر داشتن آبراهه هاي جنوبي از لحاظ سياسي و اقتصادي بوده است.تمامي اين مسائل وسيله برپايي3 کاخ سنگ سياه,بردک سياه و کاخ چرخاب رادر اين منطقه فراهم اورده است.
تالار مرکزي بردک سياه 36 ستون دارد و از اين لحاظ شبيه کاخ اپاداناي تخت جمشيد است.
استفاده از دو نوع سنگ تيره و روشن در ساختار اين کاخ, نماي بسيار زيبايي از آن را به بيننده عرضه مي کند.

 

saeede70

عضو
این کاخ دربرگیرنده ی یک تالار گسترده ی میانی و چهار ایوان در چهار سوی آن است که ...
تالار میانی، راست گوشه‌ای است در راستای خاور به باختر. رویه ی درونی آن ۵۰/۲۰ متر ×۴۰/۲۴ متر که از چهار سوی با دیوارهایی از خشت بسته می ‌شده است. ستبرای دیوارهای چهار سوی، با پوشش گچ (گچ بومی منطقه که «چاری» گفته می ‌شود و بسیار سپید نرم و یک‌دست است) و رنگ سبز مغزپسته‌ای چشم‌نواز و دلنشین آن ۲۰/۱ متر است. از این روی با افزودن ستبرای دیوارها، تالار میانی راست‌گوشه‌ای است به اندازة (۸۰/۲۶ متر ×۹۰×۲۲ متر).
دو رج هشت‌تایی ستون (روی هم شانزده تا) آسمانه (سقف) تالار را در زمان آبادانی بر پا می‌داشته که پس از کاوش، بیش از تنها یازده پایه ی ستون بر جای نبودند که این نیز امروز به یغما رفته است. از پنج پایه ستون دیگر تنها سنگ‌های پی آن‌ها را یافت شده و دیگر هیچ.


 

saeede70

عضو
طلاهای کشف شده در کاخ بردک سیاه

طلاهای کشف شده در کاخ بردک سیاه

مهمترين يافته کاخ هخامنشي بردک سياه , 4 قطعه طلاست که در مجموع 3 کيلو و 200 گرم وزن دارد.کاربرد و هويت دقيق اين 3قطعه هنوز مشخص نيست , اما تصور مي شود که شايد روکشهاي زرين درهاي چوبي تالار باشند يا سنگ بناي کاخ که غالبا در دوران هخامنشي روي ورقه اي ضخيم و زرين حک مي شده است.تصور مي شود قطعه چهارم قسمت بالاي يک جام زرين هخامنشي باشد که زير لبه آن يک خط ساده حک شده است.




 

saeede70

عضو
تخریب کاخ

تخریب کاخ

عدم زه کشي باعث شده آبياري زمينهاي کشاورزي سبب تخريب آثار بر جاي مانده از کاخ شود.عوارض جوي نيز به جريان تخريب کمک کرده است.
بسياري از ته ستونهاي کاخ يا شکسته يا جابه جا شده اند و برخي از آنها ترکيب اوليه خود را از دست داده اند.به علت نبودن هيچ گونه نظارتي! حفاري هاي غير مجاز در محوطه کاخ و اطراف آن بسيار زياد شده است.



 

saeede70

عضو
درفش هخامنشیان

درفش هخامنشیان

"احسان يغمايي" سرپرست تيم كاوش در دشتستان برازجان و كاشف كاخ بردك سياه در باره كشف تيم باستان شناسي در اين محوطه گفت:« به نظر مي رسد اين مجسمه نشان درفش هخامنشيان باشد كه در راس پرچم آن ها به كار مي رفته است.»
اكتشافات اخير در "كاخ بردك سياه" واقع در منطقه درودگاه برازجان بوشهر علاوه بر اثبات وجود حكومت مقتدر و متمركز هخامنشي در جنوب كشور به يافته هاي تازه اي درباره وقوع جنگ و آتش سوزي در اين منطقه و احتمالاً جنگ بين ايرانيان و يونانيان منجر شده است.
كاشف كاخ بردك سياه در توضيح بيشتر اين درفش گفت:« پيكره مفرغي عقاب كه به علت زنگار گرفتگي چندان واضح نيست، در كنار چند سكه مفرغي كه احتمالا شماره آن ها به 5 يا 6 سكه مي رسد، پيدا شده است.»
به گفته يغمايي اين درفش در جريان جنگ احتمالا آسيب ديده است. وي تاكيد كرد:«زنگار اين مجسمه بايد به وسيله اسيد فرميك پاك شود و بعد از بررسي هاي دقيقتر كاربرد آن مشخص شود.»
عقاب در فرهنگ و حكومت هخامنشيان مفهوم خاصي داشته است . عقاب نشانه اي از خرد و قدرت است كه در راس حكومت قرار مي گيرد. پيش از اين نيز نشانه هايي از مجسمه هاي سنگي عقاب و تكه هاي شكسته از سر ستون هاي گچي تالار كاخ بردك سياه كه به شكل سر عقاب طراحي شده، در اين محوطه پيداشده بود. در تخت جمشيد نيز نقوشي از عقاب بر پيكره اين كاخ نقش بسته است.



 

Similar threads

بالا