بستنی اکبرمشتی...

عیدی امین

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
اینم واسه ...اونیکه این بستنی رو
دوست داشت....:gol::gol::gol:
اولين بار ناصرالدين شاه قاجار در سفر به فرانسه با بستني آشنا شد. وي دوست داشت بستني را به ايران بياورد ولي هرگز نتوانست. اما جانشين وي مظفرالدين شاه در كاخ خود ويژه درباريان بستني سازي تاسيس كرده بود. تا زمان جنگ جهاني دوم ايراني ها با بستني هنوز آشنا نبودند. در زمان به قدرت رسيدن رضا خان به مصرف بستني در ايران عموميت يافته بود.
اكبر مشتي:
اكبر مشتي اولين كسي بود كه در ايران بستني فروشي داشت. نام وي حتي در لس آنجلس و پاريس معروف شده بود. نام واقعي او اكبر مشتي ملايري بود كه در سال 1257 هجري شمسي متولد شد. اكبر براي يافتن شغل از روستا به شهر رفته بود وي قبل از اينكه به شغل بستني فروشي به پردازد شغلهاي مختلفي را تجربه كرده بود.
او از شمال شكر و چاي مي خريد و به تهران براي فروش مي آورد. . وي در سن 20 سالكي با فردي بنام محمد ريش آشنا شد. محمد ريش با درباريان مظفردين شاه ارتباط نزديكي داشت لذا اولين بار اكبر مشتي از طريق محمد ريش با بستني هايي كه توسط درباريان مصرف مي شد آشنا شد.
پس از به قدرت رسيدن رضا خان محمد ريش و اكبر مشتي ملايري اولين فروشگاه بستني خود را در ايران داير كردند.
آنها بستني فروشي خود را كنار راه آهن تهران در سال 1318 راه اندازي كردند. دو سال بعد محمد ريش از شراكت در اين كار جدا شد و كار را رها كرد ولي اكبر مشتي به ادامه فروش بستني اصرار و پافشاري داشت.
محمد ملايري تنها وارث و فاميل اكبر مشتي مي گويد: بستني اكبر مشتي با نوع خارجي آن بسيار متفاوت بود. .ايراني ها استفاده از گلاب و زعفران را بر استبلايزر ها ترجيح مي دادند همچنين از گياهان خاصي نيز بعنوان طعم دهنده استفاده مي كردند. او بخاطر صداقت و درستي شهرت يافته بود و هميشه بهترين كيفت را در توليد و عرضه بستني در نظر داشت.
محمد ملايري مي گويد: يادم هست كه در فصل زمستان زحمات خيلي سنگيني مي كشيد. در آن زمان يخچال وجود نداشت و اكبر مي بايست يخ را از كوه هاي نزديك تهران جمع مي كرد. در آن زمان مردم از يخچال طبيعي استفاده مي كردند. آنها زمين را تا عمق 60 متر گود مي كردند و در فصل زمستان برف ها را براي مصرف در تابستان ذخيره مي كردند.
درباريان ، سفرا و مردم عادي از اكبر مشتي بستني مي خريدند. محمد ملايري در ادامه مي گويد: يكبار فخرالدله مادر دكتر اميني نخست وزير وقت از اكبر مشتي خواست تا با او براي پذيرايي بستني از ميهمانانش همراه او به فرانسه برود.

اكبر مشتي ملايري بيش از 90 سال عمر كرد و بدليل مشكلات كليوي در سن 92 سالگي در گذشت. روزنامه هاي عراقي و پاكستاني خبر مرگ او را منتشر كردند.يك ديپلمات پاكستاني يك ستون در مورد بزرگداشت اكبر مشتي در روزنامه نوشت.اكبر مشتي بخاطر اينكه به شغلش خيلي علاقه مند بود هرگز ازدواج نكرد و لذا فرزندي هم نداشت.
در آن زمان قيمت بستني بسيار با كيفيت اكبر مشتي هر كيلوگرم تنها 3 ريال بود. هنوز علي رغم ماشيني شدن توليد بستني نام بلند اكبر مشتي بر سر زبانهاست.​
 

عیدی امین

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
روش تهیه بستنی
شیر

1 کیلو

شکر


250گرم

ثعلب


30گرم

گلاب


نصف استکان

زعفران سائیده


یک سوم قاشق چایخوری

خامه


100گرم

طرز تهیه:
شیر را می جوشانیم و بعد حرارت آن را ملایم کرده و زعفران حل شده در گلاب را اضافه می کنیم و شکر و ثعلب مخلوط شده را هم کم کم به آن اضافه کرده، با چنگال مرتب به هم می زنیم تا شکر و ثعلب در شیر حل شود. پس از خنک شدن مایع بستنی، آن را در ظرف فلزی ( استیل) می ریزیم و در ظرف پر از یخ نرم شده قرار می دهیم و با همزن مرتب به هم می زنیم تا بستنی خودش را گرفته وسفت و کشدار شود. ظرف را در فریزر قرار می دهیم و بعد از نیم ساعت آن را در می آوریم و مجدداً با همزن خوب می زنیم تا بستنی آماده شود. موقع سرو می توانیم آن را در ظرف بستنی خوری بریزیم و با یک قاشق سوپخوری شربت آلبالو آن را تزئین کنیم و یا به طریق زیر به آن خامه تکه تکه شده اضافه کنیم.

خامه را با کاردک فلزی یا پلاستیکی به کف سینی به قطر 2 میلی متر بکشید و آن را در فریزر و یا یخدان قرار دهید.پس از سفت شدن آن را با کاردک از سینی جدا کرده و به بستنی اضافه کنید . موقع سرو از پودر پسته هم می توانیم استفاده کنیم
 

عیدی امین

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
روش تهیه بستنی وانیلی ساده
مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،نصف قاشق چایخوری هل،کمی گلاب،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکرطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب،هل را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود . صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم. کاکائویی:مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،یک قاشق غذاخوری کاکائو ،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکر(کمی بیشتر از نصف لیوان)،کمی گلابطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب،کاکائو را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود. صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم. زعفرانی:مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،یک چهارم قاشق چایخوری زعفران ،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکر،کمی گلابطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب، را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب و زعفران را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود . صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم.
 

عیدی امین

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
بستنی سنتی ساده
مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،نصف قاشق چایخوری هل،کمی گلاب،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکرطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب،هل را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود . صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم. کاکائویی:مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،یک قاشق غذاخوری کاکائو ،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکر(کمی بیشتر از نصف لیوان)،کمی گلابطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب،کاکائو را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود. صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم. زعفرانی:مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،یک چهارم قاشق چایخوری زعفران ،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکر،کمی گلابطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب، را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب و زعفران را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود . صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم.
 

rainy girl

عضو جدید
روش تهیه بستنی وانیلی ساده
مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،نصف قاشق چایخوری هل،کمی گلاب،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکرطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب،هل را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود . صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم. کاکائویی:مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،یک قاشق غذاخوری کاکائو ،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکر(کمی بیشتر از نصف لیوان)،کمی گلابطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب،کاکائو را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود. صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم. زعفرانی:مواد لازم : نصف قاشق چایخوری ثعلب،نصف قاشق چایخوری وانیل،یک چهارم قاشق چایخوری زعفران ،دو لیوان شیر،نصف لیوان شکر،کمی گلابطرز تهیه :اول دو لیوان شیر را داخل ظرف استیل ریخته و روی حرارت ملایم می گذاریم.بعد در یک ظرف کوچک شکر،وانیل ،ثعلب، را مخلوط کرده و داخل شیر میریزیم و سپس گلاب و زعفران را هم می ریزیم و کمی هم می زنیم تا مواد خوب مخلوط شود . صبر می کنیم تا کمی سرد شود و بعد در فریزر می گذاریم.


چه کاریه وقتی میشه بری سر کوچه انواع بستنی رو بخری! خیلیم تمیز و با صرفست...:smile:
 

عیدی امین

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
:surprised: عجب !

طرز تهیه فسنجون رو هم داری ؟؟؟ :cool:

خورش فسنجان
مواد لازم:
مرغ= یک کیلو
گردوی آسیاب شده= یک و نیم پیمانه
پیاز بزرگ =یک عددرنده شده
رب انار یا ترشی مخصوص فسنجان =سه قاشق غذاخوری
اب =چهار لیوان
روغن= یک قاشق غذاخوری

طرزتهيهابتدا گردوی آسیاب شده و پیاز رنده شده را باهم تفت مدهیم بعد مرغ و نمک را اضافه کرده چهار لیوان آب ریخته به مدت نیم ساعت روی شعله متوسط گذاشته بعد یک و نیم ساعت روی حرارت ملایم میگذاریم تا خورش جا بیفتد .



نیم ساعت قبل از اینکه خورش را برداریم رب انار یا ترشی مخصوص را اضافه می کنیم. ميتوانید این غذا را همراه برنج میل نمائیدنوش جان
 

Similar threads

بالا